Egy nagyon jó értékesítő kiemelkedő fizetést visz haza – de hogyan kell csinálni?

Bár mindenki számára mást jelent az átlag vagy épp a kiemelkedően magas fizetés, azonban annak, aki az értékesítés területén dolgozik, érdemes tudnia, melyek azok a fizetési osztályok, amelyekben átlag feletti munkával egyre inkább feljebb léphet, és végül országos szinten is kiemelkedő fizetést vihet haza.

Jó piac – jó cég – jó értékesítő

Baranyai Dávid sales szakértő szerint két irányból érdemes megközelíteni a kérdést: az egyik, hogy az értékesítő mennyire ügyes, a másik pedig, hogy a cég mennyi jutalékot ad egy ilyen tevékenységért. Az, hogy mennyi jutalékot tud keresni az értékesítő, függ attól, hogy egyrészt mennyire méri fel jól a piacot, másrészt mennyire könnyen, hatékonyan tudja elérni azt, kinek és hogyan szeretné megmutatni a terméket. A cégtől várható jutalék pedig egyszerűen kiszámolható abból, ha jól méri fel, hány kapcsolatból hányat tud eljuttatni a tárgyalásig, abból pedig várhatóan hány üzletkötés lesz. Viszonylag egyszerű a kérdésnek ez a fele: lehetőleg olyan céget kell választani, ami magas jutalékot ad.

– Általában a nehéz értékesítési területeken, mint a biztosítói vagy az ingatlan szakma, sokkal jobb jutalékot lehet hazavinni, és még itt is vannak különbségek a cégek között, mint egy olyan területen, ami népszerű és nagy a kereslet, ám pont ezért nagy a verseny és kicsi az árrés. Ezeken felül minden olyan vállalat egy kész aranybánya, ami ún. növekedési piacon van – ilyen például a nanotechnológiás szigetelőanyagok kereslete, de a siker azon is múlik, hogy van-e egy jó értékesítőjük, aki eljuttatja a megfelelő üzenetet a megfelelő helyekre. Ez akár többmillió forintos havi bevételt is jelenthet. –

Tudtad?

Egy magyar fiatalember, Tóth Árpád, aki korábban szinte csak a logisztikában dolgozott, 2020 márciusában helyezkedett el értékesítési vezetőként az IKO Informatika Zrt-nél. A hozzá tartozó bevétel korábban nagyjából 5 millió forint volt.  Fél évvel később, október-novemberben Árpi közel 1 milliárdos forgalmat generált a cégnek.

Az értékesítő egyedül dolgozik, mégis csapattag

A szakértő szerint az egyik legfontosabb lehetséges buktató a magas jutalék felé, amivel érdemes számolni az, ha az amúgy ügyes értékesítő nem kapja meg a cégtől azt a háttérmunkát, ami a sikeréhez szükséges. Hiába valaki a legjobb értékesítő a világon, hiába tárgyal és hozza be az ügyfeleket, nem fogja tudni megtartani őket, ha a cég az értékesítés utáni munkát nem végzi el megfelelően. Ilyen például a rendelés felvételénél, a raktáron tartásnál vagy épp az áru kiszállításánál felmerülő problémák.

– Amikor egy értékesítő kint van a terepen, akkor ugyan magányos farkas, ám mégis egy csapat tagja, így muszáj felmérnie, hogy milyen csapatban dolgozik, és milyen háttérkiszolgálással fog tudni működni. Amikor az ügyfelei felhívják a problémákkal, az mind időt és energiát visz el tőle, megrendelőinek pedig az ügyfélélményét csökkenti a rossz tapasztalat. Ha ez sérül, akkor sokkal kevesebb az esély rá, hogy ennek ellenére mégis tőle fognak vásárolni. –

Számolj!

Egy átlagos fizetés még egy ügyes, de átlagosan dolgozó értékesítőnél is 600 ezer és 1 millió forint közé tehető, ám ennél sokkal jobb fizetés is elérhető, ha az értékesítő jó területet, magas jutalékot fizető céget választ, valamint elhivatott munkájával szemben.

Nézzünk egy példát: Ha egy értékesítő elad egy havi 20 ezer forintért megkötött biztosítást, nagyjából az egy éves biztosítási díj kb. 60%-át általában megkapja utána: ez 144 ezer forintot jelent. Ha ebből havonta megköt hatot – azaz két hét alatt mindössze hármat, az 864 ezer forintos bevételt jelent.

Egy napi 10-12 órát keményen és ügyesen ledolgozó értékesítő képes heti szinten akár három-négy ilyen szerződést is megkötni, így a havi jutaléka bőven másfél millió forint fölé is eshet. Ha nagyobb havidíjú biztosítást tud kötni vagy nagyobb a jutalék mértéke akkor az mind-mind növeli az Ő havi bevételét és a másfél millió forint havonta már nem is annyira lehetetlen.

További cikkek